Loading...
Alt

Alt

Onder de indruk van de jaarlijkse herdenkingsceremonie in London, waarbij duizenden klaprozen symbool staan voor de gevallenen van oorlogen en conflicten, raakte Margriet Schepers geïnspireerd tot bijgaande performance, waarbij meer dan 2000 klaprozen van het schilderij af spatten. Te zien van 16 - 24 januari 2016 in de Graethempoort in Borgloon.

____________________
In Engeland en in veel Europese landen wordt jaarlijks de zogenoemde 'Poppy Day' gevierd, een dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht (In Nederland gebeurt dit jaarlijks op 4 mei).

De dag wordt gevierd op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. Die dag wordt Remembrance Sunday genoemd. De datum 11 november is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de zondag wordt om 11.00 's ochtends overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd. De nationale herdenking vindt plaats bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen. Kransen worden gelegd door de koninklijke familie, de regering, vertegenwoordigers van de andere politieke partijen, en de stafchefs van de Britse landmacht, luchtmacht en marine. Na het officiële gedeelte volgt een defilé van oorlogsveteranen. De kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof. Sinds 1922 is de klaproos het symbool van de veteranenorganisatie, de Royal British Legion. Vanaf dat jaar verkoopt deze organisatie - na het zogenaamde poppy appeal - kunststoffen klaprozen die op de kleding worden gedragen, ter nagedachtenis aan de gevallenen. Met de opbrengst van de verkoop worden oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden ondersteund.